Fitre miktarı her bir kişi için ne kadardır ve fitre olarak ne vermeliyiz?
Mükellef olan kişi kendisi ve onun ekmek yiyeni sayılan kişiler için bir Sa´a (yaklaşık 3 kg) buğday, arpa, hurma, kuru üzüm, pirinç, mısır vb. ürünlerden birini hak edene vermelidir. Bunlardan birinin parasını verse de olur.
Fitreyi ayırmanın ve ödemenin vakti ne zamandır?
Bayram akşamı güneş batış vaktinden itibaren fitreyi verebilir ya da kenara ayırabilir. İhtiyata göre mükellef olan kişi fitreyi bayram namazından önce vermelidir. Eğer bayram namazı kılmazsa öğlen vaktine kadar erteleyebilir. Eğer fakire ulaşabiliyorsa fitreyi kenara ayırmak yeterli değildir (vermelidir). Eğer öğlen vaktine kadar fakire ulaşamazsa fitreyi kenara ayırmalıdır ve ne zaman fakire ulaşırsa ona vermelidir. Eğer bir kenara ayırmamışsa ihtiyata göre yine de onun sorumluluğundan kalkmaz. Eda ve kaza niyeti etmeden, kurbet kastıyla fitreyi vermelidir.
Acaba misafirin fitresi ev sahibinin üzerine midir?
Bir akşamlık misafirin fitresi, ev sahibinin üzerine değildir. Buna göre bayram akşamı birinin evine misafir olan kişinin fitresi kendi üzerindedir. Akşam vaktinden önce misafir olan kişi, ev sahibinin ekmek yiyeni ve aileden biri sayılırsa onun fitresini ev sahibi vermelidir.
Bayram akşamı eve gelen misafirin fitresini kim vermelidir?
Onun fitresi ev sahibinin üzerine değildir.
Bir öğrenci ya da evli şahıs, ramazan ayı boyunca babasının evine gidiyor ve orada kalıyor. Harcamaları ve tükettiklerini de babası karşılıyor. Onun fitresi kimin üzerinedir?
Bu soruya göre onun fitresi babasının üzerinedir.