Hidayet istemek yani yüce Allah´tan doğru yolu istemek günlük isteklerimizin en önemlilerinin başında gelmelidir. Namazda Allah´tan doğru yol istemek namaz içerisinde vacip olan tek istektir. Namaz kılarken fatiha suresini okumamız farzdır. Fatiha suresinin içerisinde, Allah´tan doğru yolda olmayı istememiz bu surenin en önemli noktasıdır. Bir Müslüman olarak günlük kıldığımız namazlarda 10 kez yüce Allah´tan doğru yolda olmayı istemek bize farzdır. Hz.Peygamberimize (s.a.a) ise doğru yolu Allah´tan talep etmek, günde 21 kez farzdır. Bize 10 kez farz olmasının sebebi günlük farz namazda 17 rekatın 10 rekatında fatiha suresini okuduğumuz içindir. Peygambere ise bu 10 rekatın yanında 11 rekat gecenin nafilesi farzdır ve bununla birlikte 21 kez yapmaktır.
Sırat´ul-Mustagim yani doğru yoldan maksat nedir?
1-Doğru yoldan maksat Allah´ın emir ve hükümlerini yerine getirmektir. Yani Allah´a kul olmaktır. Yani her gün biz Allah´tan onun emir ve hükümlerini yerine getirme hususunda bize yardım edip, yönlendirmesini istemekteyiz. Onun emirlerini yerine getirdiğimiz zaman biz doğru yoldayız. Bu hakikat kuran-ı kerimde birçok ayet-i kerimede net bir şekilde açıklanmıştır.
Hud Suresi 56.ayet; ‘’…Şüphesiz Rabbim dosdoğru bir yol üzerindedir.’’
Yasin Suresi 61.ayet; ‘’…Bana kulluk edin. İşte bu dosdoğru yoldur…’’
2-Hz.Peygamberimiz ve peygamberler (a.s) doğru yoldur. Yüce Allah peygamberimize, doğru yolu Allah´tan talep etmesinin yanında, peygamberin kendisinin doğru yol olduğunu ve doğru yola onun hakim olduğunu belirlemiştir.
Yasin Suresi 3. Ve 4.ayet; ‘’Gerçekten sen gönderilmiş peygamberlerdensin ve doğru yol üzerinesin.’’
3-Doğru yoldan maksat kuran-ı kerimdir. Hz.Peygamberimizden (s.a.a) ve İmam Ali´den (a.s) bir çok rivayette şöyle geçer; ‘’Kuran-ı kerimde ki sıratul-mustagim yani doğru yoldan maksat kuranın kendisidir.’’ (Tefsir´ul-mecme´ul-beyan, cilt 1, syf 8)
4-Doğru yoldan maksat imamlardır. İmam Cafer-i Sadık (a.s) şöyle buyurmuştur; ‘’And olsun Allah´a kuran-ı kerimde geçen -Allah´ım bizi doğru yola hidayet et- ayetindeki doğru yoldan maksat biz ehlibeytiz.
Bir gün peygamberimizin sahabeleri, Hz.Peygambere sordular; ‘’Ya Resulallah, doğru yoldan maksat nedir?’’
Peygamberimiz mübarek elini İmam Ali´nin (a.s) omzuna koyarak şöyle buyurdu; ‘’Bu doğru yoldur.’’
Böylece peygamberimiz bu net açıklamasında İmam Ali´nin bizzat kendisinin, kuranın bahsettiği doğru yol olduğunu açıklamıştır. Yani kısacası bizi Allah´a götürecek, Allah´ın emirlerini doğru tanıtacak, yasaklarından sakındıracak, sözü, davranışı ve yaşamıyla onun hep hak ve doğru yol olduğunu beyan buyurmuştur.
5-Kuran´ın bahsettiği doğru yoldan maksat İslamdır. İslamdan maksat ise yüce Allah´ın karşısında mutlak teslimiyettir. Peygamberimiz (s.a.a) şöyle buyurmuştur; ‘’Doğru yol islamdır.’’ Bu hadisi Hakim-i Nişaburi, Ed-durr´ul-mensur kitabında getirmiştir.
6-Doğru yoldan maksat sağlam ve muhkem olan dindir. Allah´tan gelen hak olan din doğru yolun ta kendisidir. Yüce rabbimiz kuran-ı kerimde doğru yolun din olduğunu enam suresi 161.ayet-i kerimede beyan buyurmuştur; ‘’…Şüphesiz Rabbim beni doğru bir yola, dosdoğru bir dine, Hakk’a yönelen İbrahim’in dinine iletti…’’
Kardeşler yüce Allah´tan her gün doğru yolda olmayı talep etmemiz, en önemli vazifemizdir. Ve bu doğru yolun ne olduğunu kuran net olarak tanıtmıştır. Doğru yolda olmak yani Allah´la beraber olmak, kuranı yaşamak, peygamberler ve imamlara tabi olmaktır. Hak olan islam dinini kayıtsız şartsız kabullenip, yaşayan bir Müslüman doğru yoldadır. Saydığımız bu altı değeri doğru yolda olmanın ölçüsü olarak bilmemiz ve anlamamız gerekiyor. Kuranın bahsettiği bu değerlerden uzaklaşmak doğru yoldan uzaklaşmaktır. Rabbim tüm hakkı arayanlarla beraber bize de doğru yol üzere yaşayıp, sonuç olarak onun rahmetine kavuşmayı ihsan buyursun.
Hasan Karabulut