İMAM HÜSEYİN (a.s)’I EBEDİ KILAN ÜÇ ÖZELLİK
Hazreti İmam Hüseyin (a.s)’ın Üstün Şahsiyetinin Boyutları Vardır. Bu boyutların her biri geniş tefsir ve izaha muhtaçtır. Ancak biz burada İmam (a.s)’ın üstün bu özelliklerinden üç tanesini ele alacağız ve bu üç özellik, Kerbela’nın her zaman canlı kalmasına ve ebedi kalmasına vesile olmuştur:
- İhlas: İhlas İlahi vazifeye riayet edip, hiçbir şekilde kişisel menfaat ve çıkar veya maddi bir düşünceye yönelmemektir.
- Allah’a Tevekkül (Güvenme): O günkü dış görünüm, Kerbela hadisesinin orda son bulup unutulması idi. Birçoğunun söylemi bu yönde idi. Örneğin ünlü şair Ferazdak, kendisince İmam Hüseyin (a.s)’a tavsiyede bulunarak, Kufe’ye gitmemesini söylüyordu. Acaba Ferazdak’ın gördüğü bu hadisenin sonu Hazreti İmam Hüseyin (a.s) görmüyor muydu? Dış görünüm böyleydi. Ancak İmam Hüseyin (a.s), Allah’a Tevekkül ediyordu. Hak sözün ve Hak hareketin galip gelip, ebedi olacağına inanıyordu. İmam Hüseyin (a.s)’ın düşüncesi, niyetinin ve hedefinin hayata geçmesi idi ve inancı şöyleydi ki, Yüce Allah bu hedef ve niyeti galip kılacaktı. Çünkü Yüce Allah kendi kelamında şu ayetle bunun vaadini vermiştir: “Hiç kuşkusuz bizim ordularımız, kesinlikle onlar galiptirler.” Birçok ordu savaş meydanında yere düşer ve unutulmuş olur. Ancak Yüce Allah, Allah ordularının galip olduğunu beyan buyurmuştur.
- Vakti ve Zamanı tanıması: İmam Hüseyin (a.s), zamanı ve vakti teşhiste yanlış yapmamıştır. Kerbela’dan on yıl önce İmamet sorumluluğunu taşıyordu. Ancak farklı işlerle meşgul idi ve Kerbela’da yaptığını o dönemde yapmadı. Ancak fırsatın ve zamanın geldiğini gördüğü zaman, İmam Hüseyin (a.s) bu fırsatı kaçırmadı ve o fırsatı çok yerinde değerlendirdi. Böylece İmam (a.s) İslam’a yeniden hayat verdi ve tarihin değişmesine ve yeni bir sayfanın başlangıcına neden oldu. Bu üç özellik bütün zamanlarda böyledir. Bu üç özelliği taşıyanlar başarıya ulaşırlar.
İMAM HAMANEİ’NİN SÖZLERİNDEN ALINTI