Aşura hadisesi belli bir gün ve Kerbela ile sınırlı bir hadise değildir. Onun etkisi asırları aşarak tüm zamanları içine almıştır. Çünkü bu hadisede izzet ve zillet, değerler ve anti değerler arasında eşit olmayan şartlarda bir çatışma yaşanmıştır. Bu çatışmanın kıyamete kadar süreceği herkes tarafından bilinen bir gerçektir. Ve herkes kendi meşrebi üzerine onlardan birini seçecektir.
Üzerinden asırlar geçen bu hadisenin nedenleri, İmamın (a.s) sözlerinde kendisini açıkça göstermektedir. İmam (a.s) bu sözlerinin birinde şöyle buyuruyor: ‘Acaba hakka amel edilmediğini ve batıla engel olunmadığını görmüyor musunuz? Gerçekten mümin Rabbine kavuşmakta istekli ve buna layıktır. Ben ölümü saadet ve zalimlerle yaşamayı zillet biliyorum.’
Medine’den ayrılırken kardeşi Muhammed Hanefiye’ye yaptığı vasiyetinde ise şöyle buyurmaktadır: ‘Ben azgınlık, makam, fesat ve zulüm yapmak için Medine’den ayrılmadım. Ben ceddimin ümmetini ıslah etmek, marufa emir, münkerden sakındırmak, ceddim Resulullah (s.a.a) ve babam Ali bin Ebu Talib’in yolunu ihya etmek için kıyam ettim. Öyleyse kim bu gerçeği benden kabul ederse (bana itaat ederse) Allah’ın yolunu kabul etmiştir ve kim de bunu reddederse (bana itaat etmezse), Allah benimle bu kavmin arasında hükmedene kadar sabrederim (kendi yolumda giderim), Allah hükmedenlerin en hayırlısıdır.’
İmam Hüseyin’in (a.s) yukarıdaki ve Medine’den Kerbela’ya kadar buyurduğu diğer sözlerine baktığımız zaman genel olarak kıyamının nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz:
1- Toplumsal sorumluluk
2- Yezid’in ve Emevilerin İslam’a verdikleri zararları önlemek.
3- Yezid’in İslam’a aykırı davranışlarına karşı halifelik makamını korumak.
3- Cehaletle mücadele edip Müslümanların özgürce düşünmelerini sağlamak.
4- Beytülmalın yağmalanmasına engel olmak.
5- İslam toplumunu içine düştüğü zulüm, tahkir ve sömürüden kurtarmak.
6- Özellikle Şiilere yapılan baskılara, işkencelere, öldürmelere, sürgünlere vs. zulümlere engel olmak.
7- Benî Ümmeye’nin, hadis uydurmak, korkutmak, minberlerden lanet ve küfür ettirmek vb. yollarla Resulullah’ın (s.a.a) ve Ehl-i Beyt’inin (a.s) adını silmek istemesine karşı mücadele etmek.
8- Benî Ümmeyye’nin çıkardığı bidatleri yok etmek.
9- İyiliği emretmek ve kötülükten sakındırmak.
10- Hz. Peygamberin (s.a.a) ümmetini ıslah etmek.
11- Hz. Peygamberin (s.a.a) sünnetini ihya etmek.
12- Küfelilerin İmamı (a.s) kıyama davet etmeleri.
13- Zillet içinde yaşamaya razı olmamak.
14- Hak yolda taviz vermeden yürümek.
Ehlibeyt Alimi Serdar AYTEKİN