‘Andolsun, Allah’ın Resûlünde sizin için; Allah’a ve ahiret gününe kavuşmayı uman, Allah’ı çok zikreden kimseler için güzel bir örnek vardır.’
Bugün kendimizi geçmişten daha fazla peygamberin takipçisi olarak bilmekteyiz. Bu hususa dikkat ediniz; Neden Resulullah´ı (s.a.a) nasıl takip etmemiz gerekiyor? Yani onun peşinde hareket etmenin ve onun peşinde olmanın anlamı nedir? Kuran, Resulullah´ı (s.a.a) bizim için örnek göstermiştir. Bizim bu örneğin peşinde olmamız gerekiyor. Resulullah´ın (s.a.a) amellerindeki özelliklerini biz de kendi amellerimizde gözetmeliyiz. Ahlakındaki özelliklerden tebeiyyet etmemiz gerekiyor. Ancak bu konu çok geniş bir konudur. Herkesin işi değildir. Biz bu konuyu tamamen anlayıp hayata geçirmekte sınırlıyız. Ancak bu hususta çalışmamız gerekiyor. Peygamberin güzel ahlakı birkaç taneye sınırlı değildir. Peygamberimizin eşine onun ahlakını sordukları zaman şöyle söyledi; Onun ahlakı kuran idi. Peygamber cisimlenmiş bir kuran idi.
Ben peygamberin üç özelliğini seçtim. Bu üç özellik nur galaksisi içerisinden insanoğluna nur saçan üç yıldızdır. Bunlar sabır, adalet ve ahlaktır.
Peygamberin (s.a.a) yaşamında sabrın özel bir yeri vardır. Sabır hakkında Kuran-ı Kerim´de onlarca ayet vardır. Peygamberle ilgili olan sabır ayetleri de bir hayli çoktur. Ondan fazla, yirmi civarında peygamberin sabrını anlatan ayet vardır. Önemli olan şudur ki peygamberliğin ilk gününden, yüce Allah peygambere sabır tavsiyesinde bulunmuştur.
Müddessir suresinde şöyle buyurmuştur; ‘Rabbin için sabret.’
Müzzemmil suresinde şöyle buyurmuştur; ‘Onların söylediklerine karşı sabret.’
Müzzemmil ve Müddessir sureleri, peygambere nazil olan ilk surelerdendir. Peygamberin ilk hareketinde yüce Allah ona sabırlı olmasını söylemiştir. Evet ben not almışım. Takriben yirmi yerde peygambere hitap ederek, peygamberi sabırlı olmaya davet etmiştir. ‘Rabbinin hükmü karşısında sabret.’ Ve diğer yerlerde geçen sabır ayetleri…
Sabrın anlamı nedir? Sabır yani; Mukavemet.
Rivayetlerde sabır şöyle taksim edilmiştir;
-Günaha karşı sabretmek
-İtaate karşı sabretmek
-Hadise ve olaylar karşısında sabırlı olmak
Evet sabır yani mukavemet. Günaha temayülün karşısında insan direnmelidir. Vazifesini yerine getirme hususunda tembellik, zafiyet, acziyet noktasında insan direnmelidir. Düşmanın karşısında mukavemet etmelidir. Çeşitli musibetler karşısında kendisini korumalıdır. Nefsini koruyup mukavemet etmelidir. Sabrın manası budur.
Günümüz dünyasında her şeyden çok bizim sabra ihtiyacımız vardır. Yani mukavemet etmeye. Hz. Peygamber´i (s.a.a) sabır konusunda örnek almak bu arz ettiğimiz konularda peygamber gibi hareket etmektir ve dik durmaktır. Evet böyle olduğumuz zaman peygambere benzemiş oluruz.
(Diğer iki özellik sonraki makalede açıklanacaktır.)
Hasan Karabulut