Allah´ın adıyla,
Savaş, kötülük ve zulmün her geçen gün daha da arttığı bu dünyada, alemlere rahmet olarak gönderilen o yüce şahsiyetin değeri katbekat daha da aşikar olmaktadır. Her gelen neslin bir önceki nesle gıpta etmesi, her şeyin önceden daha güzel olduğunu söylemesi, bunun doğal bir örneğidir. İnsanlığın teknolojik ilimlerde ilerlemesine rağmen, ahlaki ve manevi değerlerin eksikliği her geçen gün bir nebze daha hissedilmektedir. Hz.Peygamberimiz (s.a.a), insanların gerçek insaniyete yolcuğunu temel alan yaşam stili, sözleri ve ortaya koyduğu değerleriyle bir nur misali parlamakta ve bu değerleri her çağda yaşatmaktadır. Bu değerleri görmemek ve inkar etmek mümkün değildir.
Öyle ki o yüce şahsiyetin hayatında bizler için çokça örnekler vardır. Örnek alınması gereken bu değerler, insani değerleri hem kişisel hem de toplumsal olarak en zirve noktaya taşıyacak yapılara sahiptir. Ahzap suresinin 21.ayetinde yüce Allah şöyle buyurmuştur; ‘Gerçek şu ki, Allah’ı ve ahiret gününü umanlar ve Allah’ı çokça ananlar için, Allah’ın peygamberinde, güzel örnekler vardır.’
Evet, Hz.Muhammed (s.a.a) bizler için her yer ve zamanda baştan ayağa örnek bir kişiliktir. Allah´ın insanların yaratılışında karar kıldığı sıfatları, O hazret tüm varlığıyla yaşamakta ve yaşatmaktaydı. Herkesin bildiği üzere o hazrete düşmanları dahi güvenmekteydi. Zihinlerinde Hz.Peygamberimiz varsa güven, doğruluk ve ahlaki değerler vardı. Tüm bunlara rağmen ona neden düşmanlık ettikleri elbette farklı bir konudur. Kuran-ı kerim onun şahsiyetini tasdiklemiş ve kalem suresi 4.ayette yüce Allah yine şöyle buyurmuştur; ‘Gerçekten Sen, pek büyük bir ahlâk üzerindesin.’
Peygamberimizi hakkıyla anlatmak, tanıtmak ve kişiliğini ortaya koymak maalesef beşeriyetin tam anlamıyla yapabileceği bir iş değildir. Bizler o şahsiyeti tanımlamada aciz kalmaktayız. Kuran-ı kerim´in dilinden bir nebze olsun faydalanarak onu tanımak için çabalamaktayız. Bu konuda dikkat çekici bir diğer ayet Tevbe suresi 128.ayettir. Bu ayette peygamberimizin dört özelliğinden bahsedilmektedir. Ayetin metni şöyledir; ‘Şüphesiz, size içinizden, sıkıntıya düşmeniz kendisine ağır gelen, size oldukça düşkün, müminlere karşı çok şefkatli ve merhametli olan bir peygamber gelmiştir.’
Ayet-i kerime, o hazret hakkında ilk olarak ‘sizin içinizdendir’ diye buyurmuştur. Yüce Allah dinini insanlara tebliğ edecek olan kişileri yine insanlardan seçmiştir. O bambaşka bir varlık değil, direk olarak bizler gibi insandır. O halde bizler onu tam anlamıyla örnek alarak yaşantımıza yansıtabiliriz. Peygamberlerin başka bir varlık olmaları durumunda insanoğlu kendini o şahsiyetlere benzetmekte zorlanabilirdi. Ancak tam aksine örnek alınması gerekilenler onlar olduğu için yine insanlardan seçilmiş ve insanların aslında ne denli yüce makamlara sahip olduğu aşikar edilmiştir. Bir diğer anlam ise peygamberin direk olarak o günün insanları arasında doğup, büyüdüğü gerçeğidir. Açık bir şekilde o sizin içinizdendir, onun şahsiyetini ve yaşantısını görüp, yakından müşahede ettiniz denilmektedir.
Ayette geçen ikinci özelliği ise ‘sıkıntıya düşmeniz kendisine ağır gelir’ kısmıdır. Peygamberimiz müslümanların dertlerine ve sıkıntılarına ortak oluyordu ve onların çektiği zorluklar onu rahatsız ediyordu. Onun yaşantısı komşusunu düşünen, diğer insanların hakkını koruyan ve toplumsal iyiliği koruyan bir yapıya sahiptir. Bana dokunmayan yılan bin yaşasın düşüncesinin aksine diğerlerinin derdini ve sıkıntısını sahiplenen bir yapıdır bu. Öyle ki bu sıkıntıları sadece dış etkenlere bağlı olan sıkıntılarla sınırlamak da doğru olmayabilir. Bu sıkıntıları insanların kendisi bile oluştursa o hazrete ağır gelmekteydi. Kötü yolda ısrar eden bir evladın ebeveyni onu nasıl düşünüyor ve bu yolda ilerleyişi ona ağır geliyorsa, o yüce şahsiyet de ümmetine öyle düşkündü. Nitekim bu ayette geçen üçüncü özellik ‘Sizlere çok düşkün’ ifadesidir. Gerçekten de O, ümmetin ıslahı için çokça çabalamıştır.
Son özellik ‘Müminlere karşı çok şefkatli ve merhametlidir’ yazan bölümdür. Müminlerin diğer insanlardan ayrılan özelliklerinin yanında, burada da onlar için peygamberimizde ayrıcalıklı bir özellik zikredilmiştir. O hazretin kendi zamanında ya da başka zamanda yaşayan tüm müminler için ayrı bir şefkat ve merhameti vardır.
Dileğimiz, yüce Allah´ın alemlere rahmet olarak gönderdiği Hz.Muhammed´in (s.a.a) şefaatini cümle müminlere nasip etmesidir.
Muhammet Sayan