KADİR GECESİ
Kadir Gecesi, Kur’an’ın, Allah tarafından Cebrail aracılığıyla Peygamber efendimiz Hz. Muhammed’e (s.a.a) vahyedilmeye başlandığı gecedir. Kadir gecesi Kur’an’da bin aydan daha hayırlı olduğu, hadislerde ise en üstün faziletleri içinde barındıran bir gece olarak belirlenmiştir.
Kadir gecesi, Yüce Allah’ın insanlığa kurtuluş çağrısı olan Kuran’ın indirilmeye başladığı, esenlik ve güvenliğin her tarafa yayıldığı, sema kapılarının açıldığı, dua ve tövbelerin kabul edildiği bir gecedir.
Kadir gecesinin önemi, Kur’an-ı Kerim ve hadis kitaplarında çokça geçmektedir. Kadir gecesinin önemi özellikle Kadir Suresi’nde açıklanmaktadır. Dinimizin yüce kitabı Kur’an’ın indirildiği ay olan Ramazan ayı ve indirildiği gece olan Kadir gecesi bin aydan daha hayırlı bir gecedir.
Bu gecelerde çokca Kur’an okunur, Namaz kılınarak ibadet edilir ve olabildiğince Dünya sohbetlerinden uzak durulur. En önemlisi ise insanın bu gecede işlenen günahlardan pişmanlık duyup çokca tövbe ve istağfarda bulunmasıdır. Bu geceyi ibadetle ihya eden (bekleyen) kişinin geçmiş günahlarının tamamı af olunur.
Üç aylarda İtikâfa girmek nefsi yasaklardan korumada daha etkili bir yöntem olduğu gibi, ramazanın son on gününde olması tahmin edilen Kadir gecesine rastlama imkânı ve umudunu da arttırır. İtikâf, insanı dünyevî meşgalelerden uzaklaştırıp daha fazla ibadete vesile olması yanında, genel anlamda hayatın anlamı üzerinde tefekkür etme imkânı da sağlar. İnsanların zaman zaman böyle derin tefekküre ihtiyacı vardır. İtikâf bu tefekkürü gerçekleştirmek için bir fırsat olarak kullanılabilir.
Bu gecede yapılacak ibadetler, diğer günlerde yapılan ibadetlerden çok daha faziletlidir. Öyle ki kuran da bir sürenin adı Kadir süresi olarak adlandırılmıştır.
اِنَّٓا اَنْزَلْنَاهُ ف۪ي لَيْلَةِ الْقَدْوَمَٓا اَدْرٰيكَ مَا لَيْلَةُ الْقَدْرِۜ لَيْلَةُ الْقَدْرِ خَيْرٌ مِنْ اَلْفِ شَهْرٍۜتَنَزَّلُ الْمَلٰٓئِكَةُ وَالرُّوحُ ف۪يهَا بِاِذْنِ رَبِّهِمْۚ مِنْ كُلِّ اَمْرٍۙۛ سَلَامٌ۠ۛ هِيَ حَتّٰى مَطْلَعِ الْفَجْرِ
Şüphesiz biz o Kur’an’ı Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesi nedir bilir misin? Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. O gece melekler ve ruh Rabbinin emriyle herbir iş için veya herbir kişi için inerler de inerler. O gece tan yeri ağarıncaya kadar selam ve esenliktir.” (Kadir süresi ayet 1-5)
اِنَّٓا اَنْزَلْنَاهُ ف۪ي لَيْلَةٍ مُبَارَكَةٍ اِنَّا كُنَّا مُنْذِر۪ينَ
“Biz o Kur’an’ı mübarek bir gecede indirdik, zaten biz insanlığı her zaman uyarmaktayız.” (Duhan süresi ayet 3)
Kadir gecesinin fazileti ve önemi
Peygamberimiz (s.a.a) ramazanda diğer aylardan daha fazla (kulluk yapmaya) çalışırdı. Ramazanın son on gününde de ramazanın öteki günlerinden daha fazla ibadet ederdi.
Hz. Peygamber efendimiz (s.a.a) buyurmuştur:
“Kadir Gecesini bekleyin, çünkü Kadir Gecesi bekleyen kimse bir sonraki Kadir gecesine kadar cehennem azabı ondan kalkacaktır.”
Hz. Resulullah (s.a.a):
“Kadir Gecesi olduğunda Allah Teâlâ Cebrail’e emreder ve o kalabalık bir melek topluluğuyla beraber, yeşil renkli Hamd sancağı yanında bulunduğu hâlde yeryüzüne iner ve sancağı Kâbe’nin sırtına diker.”
İmam Cafer-i Sadık (a.s) buyurmuştur:
قَلبُ شَهرِ رَمَضانَ لَیلَةُ القَدرِ
“Ramazan ayının kalbi Kadir gecesidir.”
Hz. İmam Musa Kazım (a.s) buyurmuştur:
“ Kadir gecesini Gusül ederek sabahlayan kimsenin günahları affedilir.”
Bu mübarek gecelerin özel namazı olmakla birlikte insanın üzerinde olan kaza namazlarını kılması çok daha faziletli ve sevabı çoktur. Ayrıca bu geceleri vesile ederek, Kur’ân-ı Kerîm okumak ve üzerinde düşünmek, tezekkür ve tefekkür etmek insan için yararlı olmakla birlikte sevabı da çoktur. Hz. Peygamberimiz (s.a.a) Kadir gecesinde nasıl dua edebileceğini soran birisine şöyle demesini tavsiye etmiştir: “Ey Allahım! Sen şüphesiz çok affedicisin, affetmeyi seversin, beni affet.”
Kadir gecesi geçmişte işlenen günahların bağışlanması için büyük fırsatlardan birisidir. Rivayet edildiğine göre Nebî-i azam (s.a.a) şöyle buyurmuştur:
“Faziletine inanarak ve karşılığını Allah’tan bekleyerek Kadir gecesini değerlendiren kişinin geçmiş günahları affedilerek bağışlanır.”
Peygamberimizin hanımlarından şöyle nakledilmiştir:Ey Allah’ın Resulü! Kadir gecesinin hangi gece olduğunu bilecek olursam, o gece nasıl dua edeyim? diye sordum.
“Allahım! Sen çok affedicisin, affetmeyi seversin. Beni bağışla! diye dua et” buyurdu.
Kadir Gecesinin Amelleri ve o gecede Yapılacak İbadetler
Hadis kitaplarında nakledilen Kadir gecelerinin ortak amelleri vardır ki onlar şöyledir:
1 – Gusül (Boy abdesti) almakİnsanın güneşin batımına yakın Gusül alması tavsiye edilmiştir.
2 – Kadir gecesi niyetiyle İki rekat namaz kılmak ve her rekâtta Fatiha süresinden sonra yedi defa İhlas süresini okuyup namazını bitirmek ve namazdan sonra 70 defa اَستَغفُرِاللهَ وَ اَتوبُ اِلَیهِEstağfurullahe vetubu ileyh demek.
3 – Yüz defa اَستَغفُرِاللهَ رَبی وَ اَتوبُ اِلَیه
“Estağfurullah rebbi vetubu ileyh demek.
4 – Yüz defa اَللّهُمَّ العَن قَتَلَةَ اَمیرَالمومنینَ
Allahummel en gatelete emirel müminin.
“Allah’ım hz. Ali’nin katillerine lanet et” demek.
5 – Cevşen kebir duasını okumak.
6 – Kuran-ı başa koyup dua kitaplarında zikr edilen duaları okumak.
7 – İmam Hüseyin’i (a.s) ziyaret etmek (imkan dahilinde) ve ziyaret namesini okumak.
8 – Geceyi Namaz, Kuran, Dua ve ibadetle sabahlamak.
9 – Günahlardan pişmanlık duyup, tövbe edip Allah’tan af ve mağfiret dilemek.
10 – Sevabı ve Fazileti çok olan 100 Rekât namaz kılmak her rekâtta Fatiha’dan sonra 10 defa ihlas süresini okumak.
11 – Sabah namazı gibi İki rekât namaz kılıp sevabını ölenlerimiz ve şehitlerimizin ruhlarına hediye etmek ve namazdan sonra 25 defa
اللهم اغفرلی لجمیع المومنین و المومنات و المسلمین و المسلمات
Allahummeğfirli licemi-il muminiyne vel muminat vel müslimiyne vel müslimat.
“Allah’ım bütün Müslüman ve Müminlerin (günahlarını) affet ve onları bağışla demek.
Kadir gecelerine ait birçok dua ve namazlar vardır bu konuda dua kitaplarına bakabilirsiniz.
Bizleride hayır dualarınızdan mahrum bırakmayınız.
ilahiyatçı Yazar Bayram Dalga