Fil Suresinin Türkçe yazılışı ve Okunuşu
Bismillâhi’r-Rahmâni’r-Rahîm.
1- Elemtera keyfe fe’ale Rabbuke bi-ashâbi’l-fîl.
2- Elem yec’al keydehum fî tazlîl.
3- Ve ersele ’aleyhim tayran ebâbîl.
4- Termîhim bi-hicâratin min siccîl.
5- Fece’alehum ke’asfin me’kûl.
Fil Suresinin Anlamı-
Rahmân ve Rahîm olan Allah’ın adıyla.
1- Rabbin fil sahiplerine neler etti, görmedin mi?
2- Onların kötü planlarını boşa çıkarmadı mı?
3- Onların üstüne ebabil kuşları gönderdi.
4- O kuşlar, onların üzerlerine pişkin tuğladan yapılmış taşlar atıyordu.
5- Böylece Allah onları yenilip çiğnenmiş ekine çevirdi.
Fil Suresi (Arapça: سورة الفيل), Fil ashabının hikayesini anlattığı için bu adı almıştır. Bu sure Kur’an’ı Kerim’in çoğu surelerinin aksine, bir yerde ve toplu olarak nazil olmuştur.
Fil Suresi, Fil ashabının hikayesini anlattığı için bu adı almıştır. “Elem tere keyfe fe’ale rabbuke bi-ashâbi’l fîl” (tercüme: Rabbinin o fil sahiplerine ne yaptığını görmedin mi?) Bu sureye “Elem tere” cümlesi ile başladığından dolayı, “Elem Tere” Suresi de denmiştir.
ÖzellikleriAyetlerinin sayısı noktasında hiçbir görüş ayrılığı bulunmayan Fil Suresi, 5 ayet, 23 kelime ve 97 harften oluşmaktadır. Mushaf’taki sırasına göre 105. ve iniş sırasına göre ise, Kur’an’ın 19. suresidir ve Mekke’de nazil olmuştur. Bu sure Kur’an-ı Kerim’in çoğu surelerinin aksine, bir yerde ve toplu olarak nazil olmuştur. Lafız ve hacim bakımından “Mufassal” surelerden olup, Kısar sureleri grubundandır. Yani Kur’an-ı Kerim’in en kısa surelerindendir ve 30. cüzün dördüncü hizbinde yer almaktadır.
KonularıFil Suresi önemli bir tarihi hadiseyi çok kısa ama sağlam, fasih ve etkili ayetlerle beyan etmektedir. Bu surede Allah-u Teâlâ’nın tuğyan eden Ebrehe (Mekke’ye saldırarak, Kabe’yi yıkmak isteyen Habeşli komutan) ordusuna nasıl bela nazil ettiği hikayesi anlatılmaktadır. Yani onların üzerlerine sürü-sürü kuşlar göndererek, başlarına “Siccil” (balçıktan pişirilmiş taşlar) atarak, onları yenilmiş (kırılmış – ezilmiş) ekinlere çevirdiği dile getirilmektedir.
İlahiyatçı Yazar Bayram Dalga