KUREYŞ SURESİ ARAPÇA OKUNUŞU
Bismillahirrahmânirrahîm.
1- Li’î lâfi Kurayş’in
2- Îlâfihim rihleteşşitâi vessayf
3- Felya’büdû rabbe hâzelbeyt
4- Ellezî et’amehüm min cû’in ve âmenehüm min havf
KUREYŞ SURESİ TÜRKÇE ANLAMI
Rahmân ve Rahîm olan Allah’ın ismiyle.
1- Kureyş’e imkan sağlandığı için,
2- Kışın ve yazın yolculuk etme imkanı sağlandığı için,
3- Hiç olmazsa onun için bu Beyt’in (Kabe’nin) Rabbine kulluk etsinler!
4- Ki kendilerini açlıktan doyurdu ve onları korkudan emin kıldı.
Kureyş Suresi (Arapça: سورة قريش), Kureyş kabilesinin birbiri ile anlaşması ve kaynaşması konusunda nazil olduğundan dolayı bu adı almıştır. Lafız ve hacim bakımından “Mufassal” surelerden olup, Kısar sureleri grubundandır. Yani Kur’an-ı Kerim’in en kısa surelerindendir ve 30. cüzün dördüncü hizbinde yer almaktadır.
İsimleriKureyş Suresi, Kureyş kabilesinin birbiri ile anlaşması ve kaynaşması konusunda nazil olduğundan dolayı bu adı almıştır. “Li’î lâfi Kureyş” (Kureyş’in birbiriyle kaynaşması). Surenin ilk sözü olan ” Li’î lâf ” adıyla da anılır.
ÖzellikleriKureyş Suresi’nin ayet sayısı 4’dür ve bazı karilerin görüşlerine göre ise, 5’dir. Ancak birinci görüş daha meşhurdur. Sure 17 kelime ve 76 harften oluşmuştur.
Kur’an-ı Kerim’in Mekke’de nazil olan surelerinden olup, Mushaf’taki resmi sırası itibarıyla 106 ve iniş sırasına göre ise, Kur’an’ın 29. suresidir. Lafız ve hacim bakımından “Mufassal” surelerden olup, Kısar sureleri grubundandır. Yani Kur’an-ı Kerim’in en kısa surelerindendir ve 30. cüzün dördüncü hizbinde yer almaktadır.
KonularıKureyş Suresi, ayetlerinin birbiri ile ilintili olduğu bir suredir. Sure başından sonuna kadar Kureyş hakkındadır. Allah’ın Kureyş kabilesine verdiği nimetleri ve Kureyş’in bu ilahi nimetler karşısındaki vazifesini şöyle beyan etmektedir: Bu kaynaşmanın asıl mihveri, kendilerini açlıktan koruyup doyuran ve korkudan kurtarıp, güvenliğe kavuşturan Allah’a ve bu evin sahibine kulluk etmeleridir.
İlahiyatçı Yazar Bayram Dalga