Bütün kullar yüce Allah´a mahremdir. Bir başka deyimle Allah´ta mahrem namahrem kavramı yoktur. Çünkü o her şeyin sahibi, göreni ve bilenidir. O zaman şu soru akla gelmektedir; niçin namazda erkekler ve kadınlar örtünmelidir? Hatta neden tenha oldukları bir yerde bile Allah´ın huzuruna çıktıkları zaman örtünmeleri farzdır?
Örtünme ve elbise giyme sadece mahrem ve namahrem meselesi için değildir. Elbise giymenin farklı amaçları ve sebepleri vardır. Bunlardan biri de mincümle insanın namahreme karşı örtünmesidir. Hatta kimi zaman mahremine karşı yine belirli ölçüde örtünmesidir. Örtünmenin ve ya elbise giymenin bir başka sebebi de saygı ve hürmet içindir. Birçok alanda insanlar edebi, saygıyı ve hürmeti korumak için örtünüyorlar. Örneğin genelde insan kendi evindeyken pijamasını giyer ve öyle oturup kalkar. Ancak evine misafir geldiği zaman misafirin saygısını ve hürmetini korumak için daha uygun bir elbise giymiş olur. İnsanlar okullarda ve kurumlarda yine oranın adabını koruyacak elbiseler giyer. Günümüz dünyasında hemen hemen dünyanın her yerinde, diplomaside ve siyasette insanlar saygıyı içeren kamil bir elbise giyerek, birbirlerinin yahut halkın önüne çıkarlar. Bir cumhurbaşkanı eşofmanıyla ya da şortuyla halkın karşısına çıkmaz. Bir devlet başkanıyla öyle görüşmez. Bunlar hiç hoş karşılanmayan ve hoş görülmeyen şeylerdir.
Namaz kılan bir Müslüman kendisini yüce Allah´ın huzurunda görmektedir. Namaza dururken Allah´ın huzuruna çıktığını düşünmektedir. Bunun içindir ki namazda yüce rabbimize karşı en temiz ve güzel giysileri giyip onun huzurunda durmak, Allah´a karşı olan edebimizi ve saygımızı göstermektedir. Bu hususta birçok hadis vardır. Örneğin rivayette şöyle geçmektedir; ‘Namaza duracağınız zaman özellikle cemaat namazında Allah´ın huzuruna birlikte çıkacağınız zaman en güzel ve yeni elbiselerinizle çıkın. Dağınık bir halde Allah´ın huzuruna çıkmayın.’
Elbiselerin düğmelerini iliklemek ve güzel kokular sürmek namazda müstehap olan amellerdendir.
Hasan Karabulut