Recep ve Şaban ayında oruç tutmanın hükmü nedir?
Recep ve Şaban ayının tamamında oruç tutmak müstehaptır. Eğer insan bir kısmını tutamasa da tutabildiği miktarı (her ne kadar bir gün de olsa) tutması müstehaptır.
Yılın hangi günlerinde oruç tutmak müstehaptır?
Haram ve mekruh olan günlerin dışında yılın bütün günlerinde oruç tutmak müstehaptır. Ancak bazı günler için fazla tekit edilmiştir. Örneğin;
1-Her ayın ilk ve son Perşembe günü. Her ayın ilk 10 gününden sonra gelen ilk Çarşamba (hatta bu günlerden birinin orucunu tutamayan için kazasını tutması da müstehaptır.)
2-Her ayın 13, 14, 15.günleri
3-Muharrem ayının 1, 3 ve 7.günleri
4-Peygamberimizin (s.a.a) mübarek doğum günü olan 17 rebi´ül-evvel günü
5-Nevruz bayramı günü…
Müstehap oruç tutan birine başka biri yemek ikram ederse hükmü nedir?
Soruda farz edildiği şekilde eğer bir mümin yemeğe davet ederse onun davetini kabul edip, gün ortasında iftar etmesi müstehaptır.
Cuma günü oruç tutmak müstehap mıdır?
Diğer vacip ve müstehap amellere engel olmadığı takdirde müstehaptır.
Üzerinde kaza orucu olan birisi müstehap oruç tutabilir mi?
Soruda farz edildiği şekilde müstehap oruç tutamaz.
Üzerinde isticari oruç (ücret karşılığı tutulan oruç) olan birisi müstehap oruç tutabilir mi?
Sakıncası yoktur. Üzerinde isticari oruç olan bir kişi müstehap oruç tutabilir. Ancak isticari oruç için özel bir şart belirlemişlerse, o şartın dışına çıkmaması gerekiyor.
Acaba üzerine günü belli olmayan nezir orucu vacip olan birisi müstehap oruç tutabilir mi?
Evet diğer günlerde müstehap oruç tutabilir. Mesela şahsın nezri şaban ayının 15.gününde oruç tutmaksa, diğer günlerde müstehap oruç tutabilir.
Müstehap oruç tutan birisi öğle ezanından sonra üzerinde kaza orucu olduğunu fark ederse acaba niyetini kaza orucuna çevirebilir mi?
Öğle ezanından önce hatırlarsa evet mümkündür. Ancak soruda farz edildiği şekilde doğru değildir. (öğle ezanından sonra bunu yaparsa orucu sayılmaz.)
Acaba üzerinde orucun kazası değil, orucun keffaresi olan birisi müstehap oruç tutabilir mi?
Eğer keffareyi mütteam (yemek) olarak seçerse, evet müstehap oruç tutabilir. Ancak keffareyi oruç olarak yerine getirecekse ihtiyat-i vacip gereği müstehap oruç tutamaz. Ayrıca keffareyi yemek olarak ödeyeceği niyeti yapması yeterlidir.