Kıble nedir ve kıbleye doğru durma şekli nasıldır?
Mekke´de bulunan Kabe kıbledir. Kabe´nin etrafında namaz kılanlar Kabe´ye bakacak şekilde namaz kılmak zorundadır. Ancak Kabe´den uzak mesafede yaşayanlar Kabe´nin bulunduğu yöne doğru yüzlerini dönerek namazlarını kılmak zorundadır. Ve kıble şartı olan bir kısım hükümler de aynıdır. Örneğin hayvan kesimi. Kıble yönüne bakacak şekilde hayvanı kesmek vaciptir.
Namazda uzak bir yerden Kabe yönüne yönelen bir insanın yüzü, göğsü ve karnı Kabe yönüne doğru olmalıdır. Ayak parmak uçlarının Kabe yönüne bakması şart değildir.
Hangi durumlarda kıbleye doğru durmak vaciptir?
Vacip namazlarda Kabe´ye doğru namaz kılmak vaciptir. Eğer Kabe yönünü bilmiyorsak tahmin üzerine namaz kılamayız. Araştırıp, Kabe yönünü tespit edip yakin ettikten sonra namazımızı kılmamız gerekiyor. Ancak müstehap namazlarda eğer insan yolculuktaysa ve ya bir binekteyse müstehap namazı kıbleye doğru kılması şart değildir. O halde de müstehap namazını kılabilir. Vacip namazın dışında yine bir kısım konularda kıbleye doğru durmak farz kılınmıştır. Örneğin cenazenin kıbleye doğru defnedilmesi ve ya hayvanın kıbleye doğru kesilmesi. Bazı amelleri de kıbleye doğru yapmak müstehaptır. Örneğin insanın otururken ve uyurken de kıbleye doğru oturması müstehaptır.
Tuvalet taşının kıbleye doğru olması caiz midir?
İnsanın tuvalet ihtiyacını giderirken önünün ve ya arkasının kıbleye doğru bakması haramdır. Eğer tuvalet taşı evde kıbleye doğru yapılmışsa insan onu değiştirmek zorundadır. Eğer değiştiremiyorsa da tuvalet ihtiyacını giderirken önü ve ya arkası kıbleye doğru oturmamalıdır.
Küçük çocuklar tuvalet ihtiyacını giderirken onları da kıbleye doğru yöneltmek caiz değildir. Ancak kendisi bu yöne doğru oturmuşsa bir mahsuru yoktur.