Allah her yerde ve her mekanda değil mi?
Örneğin hayvan kesimi, tuvalet taşının Kabe´ye doğru olmasının haram oluşu, ölünün Kabe´ye doğru defnedilmesi nedendir?
Kuran-ı Kerim´in ‘Nereye dönerseniz Allah’ın yüzü işte oradadır.’ Ayetinden anlıyoruz ki Kabe´ye doğru dönmenin bir sınırlaması olmamalıdır. Yani insan Kabe´ye bakmadığı zaman Allah´a bakmıyor anlamına gelmemektedir. Buna göre ibadet ve işlerin Kabe´ye doğru yapılması niçin farz kılınmıştır?
Bu sorumuzun cevabını Kuran-ı Kerim´in ayetlerinde ve hadislerde aradığımız zaman iki önemli hususu görmekteyiz.
1-Namaz kılan bir Müslüman fiziki olarak bir yöne bakmak zorundadır. Evet, nereye bakarsa baksın Allah oradadır ve bu bir gerçektir. Ancak yüce yaradan inananların Allah´a kulluk ve ibadet ettikleri zaman bir görünümde ve bir safta, vahdet içerisinde olmalarını istiyor ve irade etmiş. Bundan dolayı namaz kılan her Müslümanın dünyanın hangi coğrafyasında olursa olsun Kabe´ye doğru durmalarını ve böylece tek bir görüntü meydana getirmelerini emretmiştir. Dağınıklığa, bozukluğa ve çok komik görünecek farklı duruşlara izin vermemiştir. Belki tek bir İlah´a tapmanın ve aynı yolda olmanın mesajını ve görüntüsünü verecek bir yapının olmasını emretmiştir. Demek ki Kabe´ye doğru durmak Müslümanlar arasında inanç birliğini, vahdeti ve doğru bir görünümü sağlaması içindir.
2-Niçin herkes Kabe´ye dönmelidir sorusuna şöyle cevap verilir; Çünkü Kabe, tevhit inancının öncüsü ve kahramanı olan Hz.İbrahim-i Halil´in (a.s) mübarek eliyle yapılmıştır. İlk insandan beri tevhidin merkezi olmuştur. Bundan dolayı İslam´da da Kabe´ye doğru yönelmemizin sebebi tevhidin simgesi olan Kabe´ye ve tevhidin öncüsü olan Hz.İbrahim´e (a.s) dönmektir. Böylece Kabe´ye doğru döndüğümüz zaman biz ilk insandan yaşadığımız asra kadar Allah´ın tekliğine ve birliğine inanıp, onlarla aynı safta ve aynı inançta olduğumuzu göstermekteyiz.
Hasan Karabulut