Kadın Nasıl Yaratılmıştır?
Kadın yaratılışta, fiziki ve ruhi açıdan erkeğin yaratıldığı cevherden yaratılmıştır. Her iki türün cevher ve mahiyeti, aynı ve birdirler. Kadın ve erkeğin gerçek mahiyetinde hiçbir ayrılık ve farklılık yoktur. Kur’an-ı Kerim bu hakikati açık bir şekilde beyan etmiştir.
1) “Ey insanlar! Sizi bir tek nefisten yaratan ve ondan da eşini yaratan, Rabbinize itaatsizlikten sakının.”
2) “Sizi bir tek candan yaratan, kendisiyle mutlu olsun diye ondan da eşini yaratan O’dur.”
3) “Onlara ısınıp kaynaşasınız diye size kendi türünüzden eşler yaratıp aranıza sevgi ve şefkat duyguları yerleştirmesi de O’nun kanıtlarındandır.”
Dolayısıyla kadın, erkeğin yaratıldığı aynı cevher ve değerden yaratılmıştır. Bu ayetler, şu ayetler gibidir; “Andolsun ki Allah, müminlere, içlerinde kendilerinden onlara bir peygamber göndermekle lütufta bulunmuştur.”
Nitekim Peygamberler beşerdir ve insan toplumu içinde İlahi tebliğ görevini üstlenen kimseler olup, insan türünden seçilmişlerdir. Kadın ve erkeğin aynı ve bir olma teorisi Kur’anî bir düşüncedir ki, Kur’an-ı Kerim’in ayetlerinden açık bir şekilde anlaşılmaktadır. Ancak bu hususta bir başka görüş şu şekilde beyan edilmiştir; Kadının yaratılışı, erkek yaratılışının fazlalığının bir bölümünden meydana geldiği düşüncesidir. Bu görüş bazı hadislere dayanmaktadır. Ancak bu düşünce İmam Cafer Sadık (a.s)’dan nakledilen bir hadis-i şerifte, kabul edilmemiştir. Hadis-i şerif şu şekildedir;
Zürare şöyle diyor: “İmam Sadık (a.s)’dan, Havva (s.a)’ın nasıl yaratıldığı soruldu. Şöyle denildi, insanlardan bazıları diyorlar ki, Yüce Allah, Havva’yı sol alt kaburga kemiğinden yaratmıştır.” İmam Sadık (a.s) şöyle buyurdular: “Yüce Allah bu nispetten münezzeh ve beridir. Böyle söyleyen kimse sanıyor ki, Allah’ın gücü yoktur ki, Âdem’e eş yaratmak için, onun kaburgasından bir başka yerden yaratmış olsun. Bu şahıslar, sorun açmak isteyen kimseler için yol açmış oluyorlar. Bunlar neyin peşindedirler? Allah bizimle onlar arasında hakemlik etsin!’’
Daha sonra şöyle buyurdular: “Yüce Allah Âdem’i topraktan yarattığında, meleklere ona secde etmesi için emirde bulundu. Onu derin bir uykuya daldırdı ve sonra onun için yeni bir mahlûk yarattı. Bu yeni mahlûk hareket etti ve Âdem onun hareketinden kendine geldi ve uyandı. Ona baktığı zaman, onu kendisine benzer güzel bir mahlûk olarak gördü. Ancak o, bir kadın idi. Âdem bu durumda şöyle söyledi: “Ey Rabbim! Kendisine sevgi hissettiğim bu güzel mahlûk kimdir? Yüce Allah, şöyle buyurdu: “Bu, benim kenizim (kulum) Havva’dır.”
Merhum Allame Meclisi, Ebu’l-Fütuh Razi’den, tefsirî bir konu nakletmektedir. Razi, Allah’ın bu buyruğunun tefsirinde, “Ey insanlar! Sizi bir tek nefisten yaratan ve ondan da eşini yaratan, Rabbinize itaatsizlikten sakının.” şöyle demiştir: Buradaki eşten maksat, Havva’dır. Havva’nın, Âdem’den yaratıldığı hususunda, iki görüş bulunmaktadır.
1-Havva, Hazreti Âdem’in sol kaburgasından yaratıldığı görüşüdür. (Ehl-i Sünnet içinde yaygın olan görüş budur.)
2-Ayette geçen “Ondan yaratmıştır” cümlesinden maksat, yani Âdem’in türünden onu yaratmıştır.
Bu ayet, bir diğer ayet gibidir ki orada şöyle buyurmaktadır: “Allah sizin için kendi cinsinizden eşler karar kıldı.”
Yine buna benzer bir başka ayet-i kerimede şöyle buyrulmaktadır: “Kendinizden, bir Peygamber size geldi.”
Hz.Havva´nın (s.a) yaratılışının ayrıca meydana geldiğini görmekteyiz. Hazreti İmam Cafer (a.s)’ın sözüne uygundur ki, kadın erkek gibi, ayrı bağımsız bir yaratılışa sahiptir.